Overzicht

Deel dit artikel

05.05.2021

BREEAM Outstanding interim certificaat

Fantastisch nieuws: het nieuwe distributiecentrum van Barry Callebaut in Lokeren heeft het BREEAM Outstanding interim certificaat behaald. Een bevestiging van de uitzonderlijke duurzaamheidskenmerken van het grootste chocolademagazijn ter wereld.

Dit magazijn is werkelijk een uniek project, ontworpen om indruk te maken op alle vlakken. We zijn bijzonder trots dat dit distributiecentrum nu al te boek staat als hét groene en energie-efficiënte magazijn van de toekomst.

BREEAM Outstanding interim certificaat: wat is het?

BREEAM Outstanding is de hoogst mogelijke certificering volgens de strikte BREEAM-standaarden. Het distributiecentrum van Barry Callebaut behaalde het interim (of “design stage”) certificaat – een tussentijdse bekroning, gebaseerd op de constructiefase van het project.

Elk BREEAM certificaat wordt toegekend in twee stappen. Eerst wordt een interim certificaat toegekend, dat gebaseerd is op studies rond het design en milieu-impact van het gebouw in de bouwfase van het project. Vervolgens maakt een magazijn kans op het post-constructie certificaat. We doen er uiteraard alles aan om ook die certificering te behalen na oplevering van het chocolademagazijn!

Een uitzonderlijke verwezenlijking

Dit certificaat is uniek. Het is het enige +50.000m² magazijn in België dat het BREEAM Outstanding certificaat heeft behaald. Bovendien scoort het distributiecentrum maximaal op zowel Energie als Gezondheid & Welzijn!

Deze verwezenlijking sluit ook mooi aan bij de duurzaamheidsstrategie van Barry Callebaut. Tegen 2025 wil het bedrijf zijn chocoladeproducten 100% duurzaam vervaardigen. Deze certificering brengt dat doel weer een stapje dichterbij.

Zo behaalden we BREEAM Outstanding

Wat maakt dit distributiecentrum precies zo energie-efficiënt en duurzaam? Eerst en vooral is het volledig energie-positief, dankzij het veelvuldige gebruik van warmtepompen, zonnepanelen en een geothermisch systeem in de kantoren. Innovatie schuilt echter ook in de details. Zo zijn alle lichtpunten ontzettend energie-efficiënt. Zelfs de liften zijn dat, want de energie die vrijkomt bij het remmen wordt gerecupereerd en opgeslagen.

Er werd ook voorzien in volledige regenwaterrecuperatie én een open buffer-systeem op de site. Zo maximaliseren we waterinfiltratie in de bodem. Om de BREEAM Outstanding-status te behalen, moet aan elk detail worden gedacht.

Uitstekende samenwerking op alle vlakken

De samenwerking tussen WDP, Barry Callebaut en het certificerende bedrijf verliep bijzonder gesmeerd vanaf dag één. Hoewel de tijdlijn voor het project zeer ambitieus was, verloopt alles volgens schema. Het nieuwe wereldwijde distributiecentrum van Barry Callebaut zal mooi binnen de deadline opgeleverd worden.

Volgende stap: het binnenhalen van het finale BREEAM Outstanding certificaat na oplevering van het grootste chocolademagazijn ter wereld!

Overzicht

Deel dit artikel