Overzicht

Deel dit artikel

03.12.2020

Aircoplus voorziet chocolademagazijn van duurzame verwarming en koeling

Maar liefst 12.000 meter aan leidingen zal het nieuwe chocolademagazijn van Barry Callebaut tellen, wanneer de werkzaamheden in het voorjaar van 2021 zullen afgerond zijn. De firma Aircoplus werkt zich momenteel uit de naad om de duurzame verwarmings-, ventilatie- en koelingssystemen in het gebouw af te ronden. “En dat alles met de grootst mogelijke energieneutraliteit.”

Aircoplus is een gerenommeerde specialist in het plaatsen van H.V.A.C (heating, ventilation, air conditioning) systemen. De firma heeft een belangrijke rol in de ontwikkeling van het warehouse voor Barry Callebaut, waarbij de juiste opslagtemperaturen erg belangrijk zijn. Er wordt steeds gewerkt volgens strenge BREEAM-normen, die de duurzaamheid en energiezuinigheid van het gebouw garanderen.

Verwarming en koeling dankzij BEO-veld

“Naast het gebouw is een groot boorgat-energieopslag-veld (BEO-veld) geplaatst, met daarin een gesloten hydraulisch circuit”, vertelt Koen Peeters van Aircoplus. “Dankzij 100 putboringen tot 150 meter diep hebben we een lus van verticale warmtewisselaars geplaatst, die warmte en koeling zullen uitwisselen. In de zomer wordt natuurlijke koeling uit de grond onttrokken om het kantoorgebouw af te koelen, in de winter gebeurt het omgekeerde en halen de pompen warmte uit de bodem.”

In de low bay zitten de H.V.A.C. werkzaamheden momenteel in de tweede van drie fases. “We zijn nu vooral bezig met verdeelleidingen voor de koeling en verwarming, en het plaatsen van luchtfilters voor de verdeling van koud en warm. De laatste fase is hier gepland voor begin 2021. In de hoogbouw is intussen zo’n 70% van ons werk afgrond, dus we hopen in februari in beide delen operationeel te zijn”, legt Peeters uit.

Uniek project

Het magazijn van Barry Callebaut wordt het grootste chocolademagazijn ter wereld, en dat maakt het voor Aircoplus een bijzondere ervaring. “Dankzij de grootschaligheid is dit toch een uniek project voor ons. Het gebeurt niet elke dag dat we met deze afmetingen te maken hebben. Maar wees gerust: we hebben voldoende ervaring om alles vlot tot een goed einde te brengen.”

Dat de werkzaamheden zo goed verlopen, is volgens Aircoplus ook te danken aan de uitstekende communicatie tussen de verschillende partijen. “Tijdens een wekelijkse BIM-coördinatie zitten we virtueel samen met alle betrokken partijen”, zegt Peeters. “Er is voortdurend overleg tussen AAVO architecten, de aannemer Alheembouw, WDP, Elektriciteit Steen, sprinklerinstallateur Altebra en rekkenbouwer SSI Schäfer. Dit project is een mooi voorbeeld van gestroomlijnde coördinatie en optimale communicatie!”

Aricoplus 3
Aricoplus 2
Aricoplus 1
Overzicht

Deel dit artikel